Tags:
Budget, Meerjarenplan, Investeringen
, Boekingen
, Ontvangsten
, Uitgaven
, Opbrengsten
, Inventaris
, Staat van het vermogen
, Reservefonds
, Intresten
, Investeringsbelegging
, Belegging
, Stichtingen
, Herbelegging
, Patrimoniumkapitaal
, Patrimoniumrekeningen
, Privaat patrimonium
, Begroting
, Boekingsmethodes
, Financiële rekeningen
, Renteloos thesaurievoorschot
, Vervallen belegging
Antwoord:
Binnenlands bestuur:
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 legt de besturen van de eredienst een kasboekhouding op. Dat houdt in dat alle mutaties in contant geld of op rekeningen die behoren tot de beschikbare kasvoorraad moeten worden geboekt. Volgens de principes van de kasboekhouding is dus ook een vervallen belegging een ontvangst en de herbelegging ervan een uitgave. Beide moeten dus worden geboekt en voor beide moeten kredieten worden opgenomen in de financiële planning. Wel bepaalt het reglement dat voor het beleggen van extra investeringsontvangsten geen wijziging van het meerjarenplan vereist is. Omdat de beleggingen als uitgaven worden geboekt, is het van belang dat ook in de inventaris en de staat van het vermogen een correct beeld gegeven wordt van de evolutie van de beleggingen.
Religiosoft:
Het vervallen kapitaal (en de herbelegging ervan) moet in Religiosoft geboekt worden op een werkingsrekening (behorend tot de kastoestand van de eredienst). De boeking van het vervallen kapitaal gebeurt onder "investeringen" via MAR 335 (in geval van een gewone patrimoniumrekening) of via MAR 341 (in geval van een stichtingsrekening behorend tot het privaat patrimonium). De herbelegging dient dan respectievelijk geboekt te worden via MAR 436 (gewone patrimoniumrekening) of MAR 440 (stichtingsrekening). Eventuele intresten op dit kapitaal moeten logischerwijs onder exploitatie geboekt worden (respectievelijk MAR 133 of MAR 140).
Opmerkingen:
- Indien er patrimoniumgeld in kas gebracht wordt om een tijdelijke financiële ademnood te lenigen, dan boekt u dit ook in als “vervallen belegging” (MAR 335) en niet als “renteloos thesaurievoorschot” (MAR 150). Renteloze thesaurievoorschotten hebben enkel betrekking op fondsen die van buiten de kerkfabriek komen;
- indien het vervallen kapitaal van de termijnrekening NIET op een werkingsrekening terechtkomt, dan valt het toch aan te raden om de boekingen op een werkingsrekening uit te voeren, zodat de bewegingen zichtbaar zullen zijn in de boekhouding (via de jaarrekening). Aangezien het vervallen kapitaal en de herbelegging elkaar opheffen, zal dit uiteraard geen impact hebben op het saldo van die werkingsrekening. Let wel: deze situatie is uitzonderlijk en kan dus zeker niet jaarlijks herhaald worden.
Hoe verlopen "transfers" tussen werkingsrekeningen en patrimoniumrekeningen?
Hoe kunt u de saldi van patrimoniumrekeningen aanpassen in Religiosoft?
Herbeleggen intresten patrimoniumrekeningen